Naar de Ark 2020

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 13
Bron:
'Naar de Ark' is een coöperatief spel waarbij de spelers samen helpen om alle koffers van de dieren te vinden en aan boord van het schip te brengen. Ze moeten hierbij de natte koffers ontwijken of iedereen zal verliezen.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
De boot van Noah wordt 3D opgebouwd met de speldoos, een loopbrugje en een dak.
De tegels worden in een lange rij naar de loopbrug gelegd. Op elke tegel komt een houten gekleurd dier te staan. De koffers liggen gedekt in het midden. Noah is een houten speelfiguur met laarsjes en regenjas en wordt naast een van de wegkaartjes geplaatst.

Elke beurt mag een speler Noah laten staan of een plaats vooruit of achteruit bewegen. Daarna zoekt die speler de koffer van het dier waarnaast Noah staat. Als je het kofferkaartje omdraait zie je het silhouet van het dier. Bij een juiste combinatie mag het dier en zijn koffer op de boot gezet worden. Het laatste dier in de rij vult dan het lege plaatsje.
Er zijn ook kofferkaartjes met druppels water. Daardoor moet je telkens het overeenkomstig aantal wegkaartjes omdraaien naar de natte kant. Zo krijgen meer en meer dieren natte voeten.
Met alle spelers samen moet je er in slagen om alle dieren op de boot te krijgen vóór alle wegkaartjes met de natte kant naar boven liggen.

Doordat het spel coöperatief gespeeld wordt, kunnen spelers elkaar helpen om de plaats van de natte koffers te onthouden.
Er zijn in totaal te weinig natte druppels op de kofferkaartjes (9) om het aantal tegels (10) allemaal naar de natte kant om te draaien. Maar van zodra je één natte koffer twee keer neemt, maak je grote kans om het spel te verliezen.

Bij jonge spelers kan je het aantal dieren verminderen. Dan laat je het aantal wegkaartjes wel liggen, zodat er voldoende zijn om het aantal waterdruppels te overschrijden. Indien je ook koffers met druppels weglaat uit het spel, maak je het nóg eenvoudiger.

Duurzaam materiaal: dik karton en houten speelstukken. Noah met de regenlaarjes en regenjas is leuk voor de jonge spelers.
De doos die omgebouwd wordt naar de 3D-boot is mooi vorm gegeven met de dieren en het anker op de zijkant van de doos. Ze kwam er bij ons op het einde een erg enthousiaste kreet "Hijs het anker!! Alle dieren zijn op de boot!!" en vaarde de boot rond op de tafel.

Ervaring van contactschool:
- Moeilijk voor jonge kleuters (3 jaar) om eerst Noah een stap vooruit of achteruit te zetten vóór je een koffer omdraait.
- Als spelleider moet je de stappen telkens voorzeggen.
- Wel een mooi spel.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Kleuters
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Naar de Ark