Onze erfgoedcollectie

Naast recente spellen bevat de collectie van het SpellenLab een schat aan oude spellen. Mede door de schenking van Fred Horn is onze erfgoedcollectie dan ook zeer uitgebreid. We hebben tegen de 1.000 verschillende speelprenten (in de volksmond 'platte spellen of 'centsprenten' genoemd), maar ook tal van 'rode' speldozen uit de periode 1880-1930. Het oudste spel dat we in onze collectie hebben dateert van 1810.

e-tentoonstelling: Schenking Eric Van Waarden

Onlangs schonk de familie van spelverzamelaar Eric Van Waarden 800 waardevolle erfgoedspellen aan VIVES SpellenLab. Van 10 van deze spellen werd een e-tentoonstelling gemaakt door erfgoed Brugge.

Neem een kijkje naar deze spellen via deze link.

Het Uilenspel

Dit Uilenspel of Uilenbord is het oudste spel uit onze collectie. Het is een speelprent en dateert van 1810. Het Uilenspel is in feite een informatiebord om aan te geven wat de speler moet doen als hij bij het dobbelen een bepaalde worp heeft gegooid.

Alle combinaties van worpen met de dobbelstenen komen op de plaat voor. Er zijn Uilenborden voor spelen met 3 dobbelstenen (de meest voorkomende) maar ook enkele met de informatie als er met 4 dobbelstenen wordt gespeeld. Daarnaast bestaan er ook spelen die met 2 dobbelstenen worden gespeeld. Deze hebben vaak een andere naam (Bv. Stoomboot-spel).
De Uilenspellen en -borden zijn allemaal ”Trek wat en Geef wat”-spelen: voor de aanvang wordt er een som ingezet en daarna wordt gedobbeld waarbij de uitkomst (te vinden op het Uilenbord) bepaalt of je geld uit de Pot krijgt of dat je juist moet betalen aan de Pot.
 
Strikt genomen is het Uilenspel daarom ook geen BORDSPEL want het is geen bord dat op tafel wordt gelegd en waarop met pionnen wordt gespeeld. Desondanks is dit bord een van de bijzondere stukken uit onze collectie.

 

Samenwerking met Erfgoedcel Brugge

Sinds 2 jaar werkt het SpellenLab samen met de Erfgoedcel Brugge. De volledige collectie oude spellen wordt gedigitaliseerd. Een groep van 10 vrijwilligers inventariseert de oude spellen, maakt er hoogstaande foto's van en noteert de details van elk spel. Alle spellen worden tevens in zuurvrij papier ingepakt om deze erfgoedcollectie goed te bewaren.

Momenteel werden al 650 spellen gedigitaliseerd. Deze collectie is terug te vinden op Erfgoed in Zicht

Samenwerking met HONGS

In onze Speldatabase vind je niet alleen alle spellen die in het VIVES SpellenLab aanwezig zijn, maar ook spellen die op Hongs.nl terug te vinden waren.

Hongs.nl werd opgericht door de Nederlander Rob van Linden. Rob was gefascineerd door bord- en gezelschapsspellen. In tegenstelling tot Fred Horn verzamelde hij geen fysieke spellen (of toch niet zoveel), maar ging actief op zoek naar de correcte geschiedenis van de Nederlandstalige bord- en gezelschapsspellen. Deze info bundelde hij in de website Hongs.nl, wat de afkorting is voor 'Historisch Overzicht Nederlanstalige GezelschapsSpellen'.

In tegenstelling tot bekende websites als Wikipedia en Board Game Geek werkte enkel Rob, samen met een aantal verzamelaars zoals Fred, de data op Hongs bij... nadat alles gecheckt én gedubbelcheckt was! Om die reden is deze info van heel groot belang voor de Nederlandstalige spellenwereld. 

We zijn Rob dan ook heel dankbaar dat hij ons alle data van Hongs.nl geschonken heeft. Alle info vind je op de Speldatabase. Als je Hongs aanklikt (linker kolom), krijg je alle spellen te zien die in Hongs te vinden waren. Zoek je echter de Hongs-spellen die ook effectief in het SpellenLab liggen, klik je eveneens 'aanwezig' aan.

Erfgoedcollectie bezoeken

Geregeld is het mogelijk om onze erfgoedcollectie te bezichtigen. Het SpellenLab organiseert geregeld rondleidingen voor het grote publiek. Ook op Erfgoeddagen is onze collectie toegankelijk.

Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken voor jouw groep. Meer info kun je via onderstaande link terugvinden.