Ons aanbod

VIVES SpellenLab heeft een ruim aanbod aan activiteiten, zowel voor individuele geïnteresseerden als voor groepen, voor professionelen uit het onderwijs en de zorg en ook voor bedrijven.. Het volledige aanbod voor individuele inschrijvingen staat online. Ook voor teams zijn veel mogelijkheden. Zo kan elke workshop gecombineerd worden met een gidsbeurt door Brugge of een stadsspel. We kijken er van harte naar uit om jullie bij ons opnieuw te verwelkomen!

Aanbod voor professionelen uit de onderwijssector

Ben je zelf leerkracht, ondersteuner, zoco, directie, logopedist...? Dan kun je hier meer informatie terugvinden over ons aanbod voor het onderwijs.

Aanbod voor professionelen uit de zorgsector

Werk je als opvoeder, ondersteuner, gezinswerker, therapeut... in de zorgsector? Dan is dit aanbod misschien iets voor jou.

Aanbod voor bedrijven

Ook voor bedrijven hebben we een aantal workshops. Bekijk hier ons aanbod.

Aanbod voor leerlingen

Ook voor leerlingen is er een aanbod in het VIVES SpellenLab. Bekijk hier de mogelijkheden.

Vrije tijdsaanbod

Wil je meer te weten komen over het vrije tijdsaanbod, klik dan hier.

Deze staan voor de deur

nov
18
2021

STEM oefenen met spellen: bovenbouw en 1ste graad secundair onderwijs

09.30 - 12.30 u.
In het STEM-onderwijs draait alles rond het onderzoekend leren, het experimenteren. Maar dit onderzoekend leren staat heel nauw in verband met het probleemoplossend en creatief leren. Waar ligt de grens?Via bordspellen leren kinderen redeneren en oplossingen bedenken om de probleemopstellingen op te lossen. Ze leren verschillende denkoperaties toepassen.Aan de hand van enkele spellen leren we kinderen hoe ze verschillende denkoperaties kunnen toepassen en worden ze zo gestimuleerd om denkproblemen op te lossen. Het is dan ook heel belangrijk dat kinderen op een leuke en speelse manier omgaan met probleemopstellingen en door ‘try and error” hun denkvermogen verder kunnen ontwikkelen. Zo kunnen ze later makkelijker zelfregulerend redeneren en dit toepassen in de dagdagelijkse realiteit.We schenken ook aandacht aan verschillende soorten denkspellen: solitaire, strategische en coöperatieve denkspellen. Je krijgt als leerkracht een breed gamma aan denkspellen voorgeschoteld zodat er binnen het vakgebied STEM creatief kan omgesprongen worden met ruimtelijke en andere problemen.
Onderwijs
Zorgsector
nov
19
2021

Sociale vaardigheden bij jongeren en adolescenten

09.30 - 12.30 u.
Tijdens deze sessie halen we spellen uit de kast die sociale vaardigheden trainen, communicatie stimuleren, en samenwerken bevorderen. Daarnaast tonen we ook een aanbod informatieve spellen die tal van onderwerpen bespreekbaar maken.In deze vorming laten we de spellen waar competitie belangrijk is, even links liggen. In plaats van tegen elkaar te spelen, belichten we een ruim gamma van spellen waarbij samenwerken en communicatie heel sterk gestimuleerd wordt.Zo oefenen de spelers onbewust heel wat sociale vaardigheden zoals: samen een doel bereiken, overleggen, sluiten van compromissen, motiveren van bepaalde ideeën… In deze sessie maken we voldoende tijd vrij om spellen uit te proberen. Deze vorming wordt georganiseerd in samenwerking met Eekhout Academy.
Onderwijs
Zorgsector
dec
03
2021

Spellen in de ouderenzorg - algemeen

09.30 - 12.30 u.
Binnen de ouderenzorg kunnen spellen gebruikt worden als een aangename invulling van vrije momenten, activiteiten, tijdens therapeutische momenten. Maar spellen kunnen ook tal van vaardigheden op peil houden zoals sociale, emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden... Goed gekozen spellen zijn m.a.w. ideale hulpmiddelen om de levenskwaliteit van onze ouderen zo optimaal mogelijk te houden.
Zorgsector
dec
16
2021

AUTISMECENTRAALMETHODIEK - UITGESPEELD! - dag1

09.30 - 16.00 u.
Met de AutismeCentraalMethodiek is er een heel bruikbare tool uitgewerkt om een autisme vriendelijke omgeving te creëren voor de mensen die we begeleiden, waarmee we werken…Voor deze 2daagse workshop nemen we dan ook heel graag de methodiek als uitgangspunt. Startend met de vraag: ‘Hoe kunnen we vanuit de AutismeCentraalMethodiek spellen inzetten als middel om personen met autisme te begeleiden?’ willen we handvaten aanreiken om hiermee aan de slag te gaan.Tijdens deze workshop komen de 6 categorieën van de methodiek aan bod. Telkens gaan we op zoek naar hoe deze categorieën kunnen bijdragen aan het inzetten, uitkiezen, aanpassen… van spellen bij mensen met autisme.Naast het meegeven van heel wat tips & tricks, nemen we uitvoerig de tijd om verschillende spellen uit te testen. Vanzelfsprekend focussen we ons op nieuwe spellen en linken we deze aan het oefenen van diverse vaardigheden.Kortom een speelse workshop met een goed onderbouwde achtergrond!Dit 2-daagse workshop wordt georganiseerd door Autisme Centraal en gaat door in VIVES SpellenLab. 
Onderwijs
Zorgsector