Chartered Building Amsterdam 2024

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 35
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In dit bordspel kunnen 2 tot 5 spelers, in een iets ruimere speelduur dan de aangegeven 60 min op de doos, pakhuizen bouwen en handelsondernemingen stichten. Dit alles brengt geld op waarmee je eventueel aandelen kunt kopen.

Met de 4 speelborden wordt een grondplan van Amsterdam, met zijn bouwpercelen, gevormd. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt men een startkapitaal en een hoeveelheid bouwkaarten.

Beginnend met de startspeler en dan verder in wijzerzin heeft men in zijn beurt 3 opties.
Je koopt 2 nieuwe bouwkaarten aan een vaste prijs van 50 gulden of je speelt één van je kaarten uit je hand en plaatst een pakhuis op de kaartlocatie of je verkoopt max. 2 aandelen.
Koop je bouwkaarten dan kies je uit de etalage of neem je van de gedekte stapel. In de stapel zitten er ook “verdiepingskaarten” Ligt er zo’n kaart in de etalage en kies je deze kaart dan kan je geen tweede kaart aanschaffen (net zoals bij “ticket to ride” de jokertreinkaart).

Bij het uitspelen van een handkaart zijn er 4 mogelijkheden.
- Door het plaatsen van een pakhuis kan je een nieuw bedrijf oprichten. Dit komt tot stand door een verbinding te maken met één of meerdere pakhuizen. Men plaatst een hoofdkwartier op het pakhuis en legt de overeenkomende aandelenfiche op de beurskaart. De waarde van dit nieuwe bedrijf is 10 gulden per pakhuis. Als stichter van dit nieuwe bedrijf heb je de mogelijkheid om er 2 aandelen van te kopen aan de uitzonderlijke prijs namelijk de werkelijke waarde ipv de minimale waarde van 50 gulden bij aankoop van een aandeel.

- Als men door het plaatsen van een pakhuis een bestaand bedrijf uitbreidt dan stijgt de waarde van dit bedrijf met 10 gulden (op de beurskaart) en wordt de nieuwe waarde ook uitbetaald aan de betreffende speler. De max. waarde van een bedrijf is 300 gulden. Nadien mag de betreffende speler max. 2 aandelen verhandelen (kopen en/of verkopen) volgens de prijs op de beurskaart.
Het uitbreiden van een bedrijf kan ook door het uitspelen van een “verdiepkaart” waarbij eerst het verdiep 2 dan pas verdiep 3 en later 4 kan geplaatst worden. Verdiep kaarten verhogen eveneens de waarde van het bedrijf met 20-30-40 gulden.

- Wanneer door het plaatsen van een pakhuis 2 bedrijven met elkaar verbonden worden spreekt men over fuseren. Hierbij wordt het bedrijf met de laagste waarde op de beurskaart opgeslorpt door het hoger genoteerde bedrijf. Alle spelers mogen hun aandelen van het kleinste bedrijf verkopen. De waarde van het dominante bedrijf stijgt volgens het aantal pakhuizen dat het opslorpt en dit bedrag wordt zoals normaal uitbetaald aan de speler die dit heeft veroorzaakt. Ook hier mag de speler zoals normaal aandelen verhandelen.

- Als 4e mogelijkheid plaatst men een pakhuis dat nergens aan verbonden is op het stadsplan.

Max. 2 aandelen verkopen is de 3de optie

Op de beurskaart treden na het overschrijden van bepaalde waarden gebeurtenissen op waarbij bieden en veilingsystemen aan bod komen die een invloed op het spel kunnen hebben. Elke speler heeft eveneens 2 maal de mogelijkheid om het een of ander te beïnvloeden tegen een kostprijs van 100 gulden.

Het spel eindigt na het plaatsen van het laatste pakhuis. Alle aandelen worden verkocht aan hun beurswaarde en de speler met het meeste geld is de winnaar.

De pakhuizen en hoofdkwartieren moeten voor het eerste spel nog geassembleerd worden en ik raad aan dit het liefst een dag voordien te doen. Er zijn immers 71 gebouwen en rechthoekige uitsparingen in ronde gaatjes van de daken te plaatsen… Anderzijds hoeft het ook gezegd oefenen baart kunst.

De spelregels zijn op zich behoorlijk strak maar toch heb je ook hier weer uitzonderingen op die ene of andere spelregel. De meerwaarde van het speelelement “gebeurtenissen” ontging ons wat. Wat heb je aan onderhandelen als niemand daar zin in heeft.
De nieuwe speelelementen zoals het uitspelen van 2 handkaarten om onmiddellijk een bedrijf op te richten of het diagonaal plaatsen van een pakhuis naast een reeds eerder geplaatst pakhuis om een bedrijf te starten zorgen wel voor wat vaart in het spel.

Jammer dat op de daken van de hoofdkwartieren van de 9 bedrijven het logo niet staat afgebeeld. Zo is de fiche van een bedrijf op de beurskaart vlugger gelinkt aan het betreffende bedrijf op het centraal speelbord.

Het opbergen van het speelmateriaal in de doos is een spel op zichzelf. Gelukkig vond ik op BGG 2 afbeeldingen hoe het mogelijk was.

Meerdere spelelementen deed ons denken aan Big Boss, Acquire en zelfs China Town.
Kan je hier dus spreken van iets vernieuwends, nee niet echt. Dit type spel valt onder de noemer “deftig familiespel” wat voor expertspelers net iets te weinig is om te bekoren.
Om die redenen geven we (een kleine) 3 hartjes.
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Chartered Building Amsterdam