7 Wonders: Duel 2015

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 25
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Iedereen twijfelt als je een junior- of tweepersoonsversie van een klassieker ziet opduiken. Deze twijfel is bij dit spel niet terecht. "7 Wonders Duel" is een heel knappe variant voor twee spelers.
De basiselementen blijven overeind. Wie 7 Wonders kent zal niet zo veel moeilijkheden ondervinden bij het lezen van deze spelregels.
Waar zitten de verschillen?
- Elke speler beschikt bij de start over 4 eigen wonderen. Daar kunnen er slechts 7 van geactiveerd worden. Elk geactiveerd wonder biedt extra voordelen tijdens het spel (of punten op het einde van het spel).
- Het trekken van de kaarten verloopt anders. Je krijgt geen kaarten meer in de hand om nadien door te geven. Nu liggen alle kaarten in een speciaal raster op tafel. De onderste rij is steeds zichtbaar. Door het wegnemen van een kaart kan een kaart van een bovenliggende rij vrij komen en dus ook gekozen worden. Je moet dus goed rekening houden wat de gevolgen zullen zijn als je een welbepaalde kaart neemt. Voor elk van de 3 tijdperken is een ander schema voorzien.
- Het kopen van grondstoffen en afgewerkte producten kent een andere prijsbepaling. De basisprijs voor elke hulpbron die je zelf niet bezit is steeds 2 munten + het aantal kaarten van die soort die bij je tegenstander ligt. In het beste geval blijft dat dus "2". Maar als je b.v. papyrus ontbreekt en bij je tegenstander liggen er twee stuks dan betaal je 2+2 munten aan de bank (per papyrus).
- Het militaire aspect (rode kaarten) wordt op een pad tussen beide spelers in bijgehouden. Iedere keer als je rode punten bemachtigt, schuift de neutrale pion evenveel vakjes richting de stad van je tegenstander. Dat biedt je onderweg extra voordelen en op het einde zelfs zegepunten. Maar als deze pion het eindvakje bereikt (de stad van je tegenstander) win je het spel meteen!
- Een andere (nieuwe) manier om het spel te winnen is het verzamelen van groene kaarten met symbolen van wetenschap en vooruitgang. Zodra je 6 van de 7 verschillende symbolen kan verzamelen, win je het spel meteen.
- Als je 2 gelijke groene symbolen op groene kaarten kan verzamelen, mag je één van de 5 openliggende speciale fiches uitkiezen. Die geven je extra voordelen tijdens en/of op het einde van het spel.
- Je kan het spel ook klassiek beëindigen door het volledig uitspelen van de drie tijdperken (op voorwaarde dat niemand via rode of groene kaarten toch eerder het spel wint).
- De gebouwenkaarten zijn kleiner dan we gewoon zijn, maar zijn toch overzichtelijker. Vooral het koppelaspect (als je reeds een bepaalde woning had kan je later gratis een andere woning verkrijgen) werd schitterend eenvoudig en overzichtelijk op de kaarten aangebracht.
Commentaar
Elk van onze testspelers heeft dit doosje meteen op zijn kerstwenslijst geplaatst. Duidelijker kan ik niet zijn!
Aantal spelers 2-2 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
7 Wonders: Duel