Samoa 2020

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:
Samoa is een deductiespel waarbij je op zoek gaat naar het masker van de andere spelers en probeert je eigen masker geheim te houden. Lukt het jou om het meeste punten te scoren?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In dit kaartspel trekken alle spelers, voor het spel begint, een masker in een bepaald kleur. De bedoeling is dat ze dit 'zo geheim mogelijk' proberen te houden voor de medespelers gedurende de duur van de ronde.
Het 2e set van 5 maskers wordt open op tafel gelegd met de trekstapel ernaast. De actieve speler neemt tijdens zijn beurt een kaart van de trekstapel en legt deze boven of onder een masker van zijn/haar keuze. Vanaf het moment dat er boven én onder een masker precies 5 kaarten liggen, worden punten gescoord. Nu wordt er gekeken aan welke kant van dat masker het meeste kaarten liggen. Schuif vervolgens deze kaarten onder het masker en doe dit ook bij de andere maskers voor de kaarten van dezelfde kant (het is mogelijk dat er onder enkele of alle maskers kaarten gelegd moeten worden). Alle kaarten, aan de andere kant van de maskers, komen op de aflegstapel terecht.
Dit gaat door tot de trekstapel leeg is. Voor de spelers kijken hoeveel kaarten er onder de maskers liggen, noteren ze op een scoreblad welk masker er volgens hen van wie is. Dit kan bonuspunten opleveren!
Alle spelers maken vervolgens het kleur van hun masker kenbaar en tellen het aantal veren dat eronder ligt. Deze punten tellen ze op bij de eventuele bonuspunten en noteren ze op het scoreblad. Het spel gaat op dezelfde manier verder in de 2e en 3e ronde.
De speler die na ronde 3 het meeste punten wist te verzamelen, wint!

Het spelconcept van Samoa is op zich niet nieuw. Heel wat andere spellen (denk maar aan Heimlich & co, Kabaleo, Schildpaddenrace...) gebruiken dit principe. Hierbij proberen de spelers hun eigen kleur geheim te houden voor de andere spelers EN op zoek te gaan naar het kleur waar de anderen mee spelen.
Het verrassende aan Samoa is dat je de getrokken kaart onder of boven om het even welk een masker mag leggen. Dit zorgt ervoor dat het spel een stuk strategischer is dan je op het eerste zicht zou denken. Ook het feit dat er maar 1 zijde van de 2, én voor alle maskers, wordt gescoord is goed bedacht.
Wij hebben toch enkele bedenkingen... Wanneer je het spel met 2 speelt, vinden we de regel 'als alle spelers raden met welk een kleur jij speelt, scoor je geen punten' niet goed gebalanceerd. Dit omdat er bij het 'raden' (soms gokken) hoe dan ook een geluksfactor meespeelt. Wij raden aan om bij 2 spelers de regel te hanteren dat, als de andere speler raadt met welk een kleur je speelt, dat je geen bonuspunten verdient maar wel de punten van de veren kan houden.
Hiernaast begrijpen we heel goed dat je 3 ronden speelt, maar voor ons werd dit soms wat saai (langdradig)... We zouden dan ook eerder voorstander zijn om bij het basisspel 1 ronde te spelen en dat je het dan als variant tot 3 rondes kan uitbreiden.
Wij vinden Samoa zeker geen slecht spel... helaas zijn er in dit genre al veel betere spellen op de markt gebracht.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Samoa