Mölkky 2008

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 38
Bron:
In dit Fins werpspel mikken spelers naar 12 genummerde houten paaltjes. Je scoort de punten op één omgegooid paaltje of het voor het aantal omgegooide paaltjes. Wie het eerst exact 50p haalt, wint.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Mölkky is een outdoor werpspel afkomstig uit Finland (houthakkersspel). Het zou bedacht zijn door de firma Tuoterengas in 1996.
De fraaie houten kist bevat 12 cilindervormige houten stokken die bovenaan schuin afgezaagd zijn. Op het schuine vlak staan de getallen tot 1-12 gebrand. Een stevige houten stok (de Mölkky) vervolledigt de set.
De 12 stokken worden op een grasveld in een groep tegen elkaar gezet. In principe maakt het niet uit hoe de stokken staan, maar officiële websites over dit spel suggereren dat de stokken in een welbepaalde cijfervolgorde staan (rij 1: 1-2, rij 2: 3-10-4, rij 3: 5-11-12-6, rij 4: 7-9-8). De kist wordt op 3 à 4 meter geplaatst en bepaalt de plaats vanwaar de spelers moeten gooien.
Elke speler gooit om beurt met de zware stok en noteert zijn score. Als de speler één stok omver gooit (= helemaal plat op de grond en niet steunend op andere stokken) dan scoort de speler de puntenwaarde van die stok. Gooit hij meerdere stokken omver, dan scoort hij volgens het aantal omver gegooide stokken. Gooit hij niets omver dan scoort hij vanzelfsprekend 0 punten.
De omver gegooide stokken worden terug recht gezet waar ze liggen. Hierdoor worden de stokken tijdens het spel meer en meer verspreid over het grasveld.
De speler die als eerste exact 50p scoort, wint de partij. Wie boven de 50p gaat, zakt terug naar 25p. Wie echter drie keer na elkaar een nulworp doet, ligt uit het spel.
Sommige spelers vinden dit spel plezanter dan Kubb. Waarschijnlijk omdat Kubb eerder een teamspel is en je er bij Mölkky alleen voor staat. Er is minder voorbereidingswerk om een partij te spelen. Je moet wel iemand bereid vinden om de score bij te houden (alhoewel er hier ook handige iPhone applicaties voor bestaan...). De brede houten stok waarmee je gooit is zwaarder dan deze gebruikt bij Kubb, waardoor spelers het gevoel krijgen dit werpspel beter onder controle te hebben.
Het prijsverschil in de winkels kan groot zijn. Zo vonden we gelijkwaardige sets van 20 en 40 euro.
Aantal spelers 2-12 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Mölkky