Bron: Spellenlab
Kubb is een oud spel dat vermoedelijk uit Gotland, Zweden afkomstig is. Het is een outdoor game waarbij twee teams met houten stokken proberen om houten blokken omver te gooien om uiteindelijk de centrale Koning uit te schakelen.
Deze zomer steeg het spel serieus in populariteit bij allerlei jeugdverenigingen en particulieren. Winkels konden amper de bestellingen verwerken.
Een buitenterrein wordt afgebakend. Het liefst speel je op kort gras waar je vier hoekpalen plant zodat je een speelvlak van 5m op 8 m krijgt. Op beide korte zijden worden vijf Kubbs (houten blokken) geplaatst. Deze noem ik voor het gemak even “basislijnkubbs”. In het midden wordt een wat grotere Koning geplaatst. Beide teams (van 1 tot 6 spelers) stellen zich op achter een basislijn.
De buidel bevat ook nog zes werpstokken. Het team dat een werpstok het dichtst bij de Koning kan gooien, mag het spel starten. Pas op: de Koning mag niet omvallen anders verliest het team meteen de partij!
Het team dat begint gooit de zes werpstokken naar de overkant in de hoop één of meerdere basislijnkubbs omver te gooien. Daarna is het andere team aan de beurt, enz. Wie alle kubbs omver gooit mag de Koning aanvallen (om daardoor de partij te winnen).
Maar.
Als een team aan de beurt komt en vaststelt dat één of meerdere eigen basislijnkubbs plat liggen, dan moet dat team deze kubbs eerst terug in het spel brengen. Dat gebeurt door ze in de helft van het andere team terug te gooien (dus tussen de Koning en de andere basislijn). Vervolgens moet het team aan beurt eerst deze veldkubbs omver gooien vooraleer weer naar basislijnkubbs mag gemikt worden.
Tweede maar.
Als het team aan beurt één of meerdere veldkubbs niet kan omver gooien, krijgt het andere team straks een voordeel. Eerst gooit het vanaf zijn basislijn eerst de eventueel wel omgegooide veldkubbs terug in de andere helft van het terrein. En vervolgens mag dat team aanvallen vanaf een denkbeeldige lijn gevormd door de rechtop staande veldkubb het dichtst bij de Koning! En dat kan een serieus voordeel opleveren!! Geloof ons.
De zes werpstokken gaan steeds over en weer totdat een team erin slaagt om alle veld- en basislijnkubbs omver te gooien en nog een stok heeft om succesvol de centrale Koning omver te kegelen. Er worden een aantal partijen gespeeld (om het andere team eventueel ook het plezier van winnen te gunnen...).
Derde maar.
Om kubbs terug in het spel te brengen heeft de gooier twee kansen. De kubb moet immers in het speelveld terecht komen en niet erbuiten. Als na een tweede poging dit nog steeds niet lukt (onder luid commentaar van het andere team) dan mag dat andere team die Kubb om het even waar een plaatsje geven. B.v. in een hoek of nog beter direct achter de Koning. Want:
Vierde maar.
Als iemand “per ongeluk” de Koning omver kegelt vooraleer alle kubbs omver geworpen zijn, dan verliest dat team meteen de partij. De Koning blijft immers steeds tot het einde staan! En voor sommige spelers is dat echt een probleem:-).
Kubb is zoals je vermoedt een schitterend teamspel voor jong én oud. Een grasveld, een groep spelers, een drankje en een hapje. Meer is echt niet nodig. Je kan enkele partijen in anderhalf uur spelen.
Sommigen beweren dat hoe meer biertjes een team drinkt, hoe groter de kansen worden om zonder scrupules de meest waanzinnige worpen uit te voeren (waarbij met één werpstok meerdere kubbs tegelijk omver gegooid kunnen worden). Zelf kunnen we dat niet goed beoordelen. We hebben dat wel vastgesteld...
In de verschillende uitgaven duiken afwijkende spelregels op. Er circuleert echter een officiële tornooiversie die o.a. op (wereld)kampioenschappen gebruikt wordt. We hebben deze versie aan het spelregelboekje in deze set toegevoegd (zie pdf-document hierboven).
Deze versie oogt heel luxueus. Alle onderdelen werden vernist en passen in een stevige houten koffer. Dat moet ook omdat het geheel zo’n 12 kg weegt. De Koning heeft een geschilderde kroon. De kubbs, Koning en werpstokken zijn even lang als de meest verkochte sets, maar ze zijn beduidend breder of dikker zodat de kubbs echt mooi blijven staan op een grasveld en de werpstokken doen wat je ervan verwacht (mooi in een bepaalde richting vliegen...).
Deze set is eigenlijk de enige echte aanvaarde tornooiversie wat afmetingen betreft. Wie dus wil trainen voor een Belgisch of wereldtornooi moet met deze set oefenen.