Can't Stop! 2007

Categorie:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 20
Bron:
Een uitdagend dobbelspel waarbij spelers als eerste drie kolommen moeten veroveren door pionnen te verschuiven na het dobbelen. Oppassen echter als je besluit om verder te spelen!

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Hij is terug! Asmodée heeft deze topper van Sid Sackson in haar gamma opgenomen. En terecht! Nog steeds kunnen bitter weinig dobbelspellen tippen aan deze reus. Deze klassieker hoort thuis in elke spellenverzameling die zichzelf respecteert want nergens worden de regels van de statistiek zo scherp aangevoeld als hier...
Het klassieke speelbord is vervangen door een tapijtje dat een bergwand voorstelt.
Vier spelers proberen als eerste drie wandelroutes te veroveren. Deze routes dragen de getallen 2 tot 12 en zijn verschillend in lengte. Dat moet ook, omdat je met twee dobbelstenen statistisch meer een 7 dobbelt dan b.v. een 3. Hoe groter de kans een bepaalde som te dobbelen, hoe hoger die route.
Wie aan de beurt komt, gooit vier dobbelstenen. Deze worp moet nu in twee sommen verdeeld worden. Wie b.v. een 1-5-4-6 dobbelt kan als som 6 en 10 kiezen, maar evengoed 9 en 7. Wat je ook kiest, je moet wel rekening houden dat je tijdens je beurt maximaal drie kolommen kan bezetten. Wie dus als som 6 en 10 kiest, moet twee van de drie beschikbare alpinisten plaatsen op het laagste vakje van de kolommen 6 en 10.
En nu komt het: de speler mag verder dobbelen of beslissen te stoppen. Wie verder dobbelt, zoekt weer twee sommen bij elkaar en plaatst of verschuift de bijbehorende alpinisten op het speelbord. Had je b.v. opnieuw een 10, dan schuift die alpinist een stapje hoger richting top. Zodra je drie alpinisten geplaatst zijn, moet je oppassen. Als je volgende dobbelsteenworp geen sommen oplevert waar je drie alpinisten staan, heb je serieus pech: de drie alpinisten verdwijnen van het speelbord en je moet de volgende keer weer helemaal opnieuw beginnen.
Wie echter zo verstandig was - ondanks de druk van de medespelers die voortdurend beweren dat het zeker nog geen tijd is om te stoppen - mag onder die drie alpinisten een eigen gekleurde speelsteen plaatsen. Dat betekent dat je op die routes bij je volgende beurt niet meer helemaal onderaan moet herbeginnen. Bij je volgende beurt heb je dus reeds een stukje van bepaalde route veroverd.
Zodra iemand het bovenste vakje van een route bereikt, is die route veroverd en kan niemand nog een poging doen om deze kolom te bezetten. Wie het eerst drie routes verovert, wint dit spannende dobbelsteenspel.
Deze editie bevat enkele varianten:
- verhoog het aantal te veroveren routes tot b.v. 5 om een langer spel te bekomen (had ik zelf ook kunnen bedenken);
- indien je alpinist op een vakje bezet door een schijfje van iemand anders terecht komt, tel dan dit vakje niet mee en plaats de alpinist op het eerste vrije vakje van die route;
- je mag slechts vrijwillig stoppen als alle eigen alpinisten alleen op een vakje staan (zonder schijven van medespelers eronder), waardoor het risico beduidende verhoogt (deze variant kan natuurlijk niet gecombineerd worden met de vorige).
De sfeer die dit spel oproept is uniek. Stop ik of stop ik niet? Laat ik me doen door de 'aanwijzingen' en 'tips' van mijn medespelers die plotseling over hogere statistische vaardigheden denken te beschikken?
Can't Stop is goed, zelfs heel goed. Iedereen moet dit beslist eens gespeeld hebben.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Can't Stop!