Autisme in kaart 2022

Categorie:
Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:
'Autisme in Kaart' is een tool om samen 'in kaart' te brengen wat autisme voor jou betekent. Deze 'sorteeropdracht' vormt de basis om hierover in gesprek te gaan.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Heel belangrijk om mee te geven is dat 'Autisme in Kaart' niet echt een spel, maar eerder een sorteeropdracht is. Bij het uittesten viel het vooral op dat de spelers de kaartjes bij elkaar legden volgens wat voor hen (volgens hun logica) meer of minder bij elkaar past.

Verder werden volgende zaken duidelijk:
- Dit 'spel' is niet echt vernieuwend, maar wel helpend voor mensen die recent hun diagnose kregen om meer zicht te krijgen op hoe autisme zich bij hen uit.
- Sommige voorbeelden vonden ze zelf bijzonder, niet beseffend dat dit ook met hun autisme kon te maken hebben. Bv.: moeilijk evenwicht kunnen houden op 1 been of op je tenen lopen.
- Het is belangrijk dat je al een goede uitleg hebt gegeven over TOM (Theorie Of Mind), centrale coherentie en executieve functies voor je gaat sorteren, anders creëer je verwarring.
- Sommige kaartjes zijn zeer specifiek zoals 'moeite met vergaderingen of lunchafspraken', andere zeer algemeen zoals 'aanvoelen hoe een ander zich voelt'. Bij dit laatste kregen we de bemerking dat ze dit soms wel en soms niet kunnen (hiervoor gebruikten we een extra stapeltje).
- We merkten dat er een verschil is in het formuleren van de zinnen op de kaartjes. Zo verschilt "Achteraf spijt hebben van je snelle reactie" (is in 'jij-vorm') van "Is beter in 1 op 1 gesprek dan in groep" (is in derde persoon). Vooral bij dat laatste merkten we enige verwarring bij het doornemen. Volgens de spelers is dit verwoord alsof een buitenstaander het moet beantwoorden.
- De rode kaartjes (TOM) zijn het moeilijkst om door te nemen. Doordat deze zeer algemeen geformuleerd zijn bv.: moeite met relaties en intimiteit, kwamen er heel wat vragen zoals: alle relaties? Altijd? Wat is intimiteit?...

Eigenlijk kunnen we samenvattend afsluiten dat 'Autisme in Kaart' een aangename en bruikbare tool is om het gesprek over autisme aan te gaan.
De spelers vonden het heel leuk om de kaarten te kunnen sorteren. Op die manier ervoeren ze meer controle tijdens het gesprek. Verschillende spelers namen achteraf ook foto's van de 'legpuzzel' met de kaartjes.
Dit spel werd ook met een partner van iemand met autisme gespeeld. Ook die vond het verhelderend om alles op deze manier toch nog eens samen te brengen.
Doordat het spel in Nederland ontwikkeld werd, merken we vooral een uitdaging in het 'vertalen naar het Vlaams' van wat op de kaartjes staat.

Aantal spelers 2-0 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Autisme in kaart