SCOUT 2019

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 20
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Als speler ben je plots benoemd tot directeur van een circus. Om je rivalen te verslaan moet je een zo goed mogelijke show in elkaar steken met behulp van je circusartiesten. Ieder van hen heeft een specifieke rol maar om de leegtes in jou show op te vullen probeer je leden van andere circussen, na het scouten, te recruteren.
In dit spelletje worden alle kaarten geschud en krijgt iedereen een aantal kaarten afhankelijk van het aantal spelers. Je neemt de kaarten pas op hand van zodra ze uitgedeeld zijn. Belangrijk hierbij is dat men de volgorde niet veranderd. Je neemt ze op zo’n wijze in de hand dat men de grote getallen in de linker bovenhoek ziet. Gedurende het spel is het verboden om de kaarten te herschikken van links naar rechts of ze om te draaien van de boven- naar de onderkant.
Enkel in het begin van een ronde, bij het bekijken van je handkaarten, kan je beslissen of je het ganse deck wilt omdraaien waarbij de kleine cijfertjes in de linker bovenhoek een leidraad kunnen vormen tot dit besluit.

Beginnend bij de startspeler en verder om beurten kiezen de spelers een van volgende acties:
- Je geeft een show waarbij je één willekeurige kaart uit je hand speelt. Verkies je echter om meerdere kaarten te spelen dan moeten dit opeenvolgende kaarten zijn die ook zo in je hand zitten. Je hebt de keuze uit opeenvolgende numerieke kaarten zowel oplopend ( 1-2-3) of aflopend (8-7-6-5) ofwel kaarten met hetzelfde getal. Voor de eerste speler is dit geen probleem maar een volgende speler moet een betere set op tafel leggen. Een betere set = meer kaarten dan het aantal dat gespeeld werd of door een zelfde aantal maar met een hogere waarde. Een gelijke set bv. 3-3-3 is beter dan een set van 3 numeriek oplopende getallen bv. 7-8-9. Ben je in staat om zo’n betere show te tonen, ontvang je de kaarten van de voordien gespeelde show waarbij elke kaart een punt waard is op het einde van het spel.
- Een andere mogelijke actie is het scouten waarbij men één kaart kiest uit de actieve set die op tafel ligt. Je hebt enkel de keuze uit de 2 kaarten die aan de buitenkant van deze set liggen. De getallen op de gekozen kaart bepalen in welke richting je de kaart draait en waar je ze plaatst in je handkaarten. De eigenaar van de gekozen kaart krijgt één punt door het nemen van een scout fiche.

Tenslotte heeft iedere speler één 'scout & show-fiche' welke hij eenmaal kan gebruiken om na het kiezen van een kaart uit de actieve set onmiddellijk zelf een aantal kaarten op tafel te gooien (show) volgens de gekende regels.

Een ronde eindigt van zodra een speler geen kaarten meer in hand heeft of nadat er een show werd gespeeld en niemand een betere show kan of wil uitspelen en de spelers dus enkel kunnen scouten. De speler wiens som van de meeste verzamelde kaarten + scoutfiches - het aantal handkaarten, het hoogst is wint deze ronde.
Meestal speelt men evenveel rondes als het aantal spelers.

Een klein doosje met heel wat speelplezier. Niet voor niets stond dit op de lijst van genomineerden voor “spiel des Jahres” 2022
Een leuke opwarmer of afsluiter van een spelavond of gewoon een tussendoortje.
Meer dan behoorlijk en verdient zeker 4 hartjes.
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
SCOUT