Het Nieuw Vermakelyk Spel Genaamt Doggers-Bank 1782

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 150
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Een van de oudste spellen in onze collectie: 1782. Kon gekocht worden bij de "Boekverkoper B. Vermeulen op de Groote Markt by 't Boterhuis, in 'sHAGE".
Spel naar aanleiding van de overwinning in de zeeslag bij Doggersbank tussen de Nederlandse en de Britse vloot op 5 augustus 1781. In de verschillende vakjes op het bord en in het midden zijn de Nederlandse en Britse schepen die betrokken waren bij de slag afgebeeld. In de ondermarge de spelregels in twee kolommen.
Bij elk schip staat een naam en wat men tijdens het spel betaalt of ontvangt. In het midden staat het vlaggeschip de "Admiraal de Ruyter".
Het spel wordt met drie dobbelstenen gespeeld. Wie op een Engels schip komt moet betalen, wie op een Nederlands schip belandt mag uit de pot trekken.

Schenking Eric van Waarden.
Bron: Hongs

Kopergravure in zwart-wit. Het spel verwijst naar de Vierde Engelse Oorlog van 1780-1784 tussen de Hollandse vloot van schout-bij-nacht Johan Arnold Zoutman en de Engelse vloot van admiraal Hyde-Parker. Geen van beide partijen kwam als duidelijke winnaar uit de strijd. In het midden een tekening van de vlaggeschepen van beide vloten met boven de "Admiraal de Ruyter" en onder "The Fortitude".
Onder de spelregels: In 'sHage, by B. VERMEULEN, Boekverkoper op de Groote Markt by 't Boterhuis 1782.

Collectie Eric van Waarden

Het Nieuw Vermakelyk Spel Genaamt Doggers-Bank
19180-1.jpg
19180-2.jpg
19180-3.jpg