Spies & Lies 2019

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 20
Bron:
In dit kaartspel voor twee spelers probeer je de dubbelspionne te laten infiltreren in het gebied van de tegenstander. In drie ronden probeer je zoveel mogelijk strijders te herkennen.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Elke speler beschikt over 10 genummerde strijders (troepenkaarten), de gekende gezichten vanuit Stratego het basisspel: een verkenner, spion, mineur, kapitein, sergeant... Elke strijder beschikt over een bijzondere eigenschap, zo brengt de kapitein één rechtstreeks zegepunt op, kan je met de kolonel onwaarschijnlijk ver vooruit op je puntenspoor of krijg je verkeerde informatie door van de sergeant, ...

Het spelbord ligt in het midden met daarop een blauw en een rood puntenspoor, de dubbelspionne staat in het midden van het bord en schuift zo telkens op richting jouw vlag of die van de tegenstander. Per ronde kies je 4 strijders uit je kaartenset en leg je ze in stijgende volgorde, behalve de sergeant want die zorgt voor foutieve informatie. Nadat de spelers hun strijders verdekt hebben gelegd, wordt een inlichtingenkaart van de stapel gedraaid: dit is een kaart met vier getallen op van 1 tot 10. De spelers leggen nu een fiche op hun strijders die overeenkomt met de getallen op de kaart. Dit is belangrijke informatie voor de tegenstander.
Nu begin je te raden welke kaart de tegenstander gelegd heeft. Raad je dit juist, ga je vooruit op je puntenspoor. Geraak je daar aan 10, dan verplaats je de dubbelspionne één plaats richting de vlag van de andere speler. Heb je het fout dan mag de tegenspeler de bijzondere eigenschap van zijn strijder activeren. Dit kan opnieuw punten op het spoor opleveren of je kan zelfs onmiddellijk de dubbelspionne verplaatsen.

Eerst dachten we dat dit een flauw raadspelletje zou zijn, maar niets is minder waar. Dit is een simpel en tactisch spel waarbij je elkaars strijders probeert te raden. Het is echt opmerkelijk hoe vlug je elkaars strategie toch kunt vatten. Je ontdekt de ‘lievelingen’ van je tegenstander, je kan bluffen met je sergeant,...
De eerste keer spelen is lastig want de spelregels zijn echt wel niet goed geschreven en soms niet helemaal duidelijk. Hoewel de regels complex zijn weergegeven, is het spel helemaal niet ingewikkeld om te spelen. Er blijft steeds een tikkeltje geluk aanwezig, maar dit is zeker niet dominant. Voor ons is het een spel dat dikwijls zal gespeeld worden.
Aantal spelers 2-0 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Spies & Lies