Alles im Eimer 2005

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 18
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
De doos is misschien niet zo aantrekkelijk - er komt a.h.w. een briesende stier op je afgelopen - maar het spelidee mag er zeker zijn: vijf dieren (een stier, varken, schaap, paard en haan) lopen voortdurend de stapel emmers van de spelers omver... Wie houdt er de meeste over?
Elke speler start met 12 handkaarten. Op deze kaarten staat steeds één of ander dier in combinatie met een getalwaarde (van 1 tot 8). A.h.v. deze kaarten moet elke speler nu een denkbeeldige piramide bouwen van 15 emmers (3 per kleur of diersoort). Hiervoor beschikt elke speler over de nodige emmerkaartjes en plaatst de piramide voor zich open op tafel.
Zodra dit klaar is, kan het eerste dier losgelaten worden. De startspeler kiest een handkaart en legt deze open voor zich op tafel. Met deze kaart stuurt deze speler a.h.w. het afgebeelde dier naar de piramide van zijn linkerbuur. Die speler kan het dier nu afweren door een hogere kaart van dezelfde kleur uit te spelen of de bovenste emmer van de betreffende kleur van zijn piramide wegnemen. Bij het uitspelen van kaarten mogen maximaal drie kaarten ineens gelegd worden. (Toch mag na elke beurt slechts één kaart bijgenomen worden...) Kan of wil iemand niet verhogen, dan neemt hij een emmer weg. Heeft de speler pech en staat de aangevallen kleur wat meer naar onder, dan moeten alle emmers die er op steunen ook weggehaald worden. Soms leidt dit tot een vrij snelle aftakeling van de emmerpiramide. Zodra een kleur ontbreekt en toch weggenomen moet worden, mag een andere kleur gekozen worden.
Een ronde eindigt als iemand zijn laatste emmer moet wegnemen. Alle andere spelers behalen dan evenveel punten als overblijvende emmers. Na meerdere ronden is dan de eindwinnaar bekend.
Dit spelmechanisme is heel leuk en vrijwel onvoorspelbaar. Hierdoor wordt dit spel ook prima speelbaar voor het hele gezin.
Jammer echter dat de lay-out van de kaarten echt niet goed is. Niet elke getalwaarde is goed leesbaar, het gekozen lettertype is onvoldoende duidelijk. Daarenboven is elke kaart slechts op één wijze goed leesbaar. Kaarten die toevallig omgekeerd gehouden worden zorgen voor verwarring (b.v. 1 of 7). Fouten zoals deze zijn we van Kosmos helemaal niet gewoon. Een betere afwerking had dit spel nog op een hoger niveau kunnen tillen...
Aantal spelers 2-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Alles im Eimer