Cakes! 2021

Uitgever:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 30
Bron:
Wie is de snelste bakker en vervult de meeste opdrachtkaarten? Wie maakt de hoogste taart en bouwt als eerste de 10de laag?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Het doel van het spel is de hoogste taart te maken (10 lagen).
Elke speler krijgt 1 plateaukaart, 20 gevouwde biscuitkaarten en 10 versierde tussentaarten.
In het midden van de tafel staat een bel, liggen de toppings (houten blokjes) en de gedekte opdrachtkaarten.

Een opdrachtkaart wordt omgedraaid en alle spelers maken zo snel mogelijk het aantal niveaus op de kaart na op hun plateau (met/of zonder topping).

Voor de jonge spelers kan de plateau op de tafel gelegd worden, voor meer ervaren spelers wordt de plateau op de ene hand gelegd.

De speler die als eerste klaar is, drukt op de bel. De andere spelers stoppen onmiddellijk.
Is de snelste speler juist, dan krijgt hij de kaart. Het cijfer in de hoek toont het aantal punten dat dat kaart waard is. Het aantal punten wordt op het einde van het spel opgeteld. De spelers die een half afgewerkt niveau hebben, moeten de tussenlagen terug weghalen.

Als de taart van een speler instort, dan moet de speler opnieuw beginnen of verder doen met de (nog) opstaande delen.

Het spel eindigt als één speler een 10-lagige cake gemaakt heeft, dan is dit de winnaar van het spel. Of wanneer de opdrachtenkaarten afgewerkt zijn, zonder dat iemand in die tijd een 10-lagige cake kon maken, dan wordt de winnaar van het spel degene met de meeste punten op de afgewerkte kaarten.

Er zijn dus twee strategieën om het spel te winnen, zoveel mogelijk punten scoren door het snel vervullen van de opdrachtkaarten OF als eerste speler, op je eigen tempo, een 10-lagige taart maken.

Met dit spel wordt de motoriek geoefend. Daarnaast moet je snel reageren en analyseren van de kaarten. Er komt impulscontrole bij kijken om snelheid te combineren met een stevige bouw. Maar ook een gok wagen om voor de 10 lagen te gaan en niet voor de opdrachten. Hiervoor zal het nodig zijn om je tegenspelers goed in te schatten. Ook vertraag je zelf naar laag 8-9-10, waardoor je telkens je tussenlaag terug moet wegnemen op het moment er gebeld wordt. Ondertussen zijn de andere spelers punten aan het scoren.

Wie maakt de beste keuze? Bouwen tot 10 lagen of véél opdrachtenkaarten binnen halen?
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Cakes!