Dice Trip: België 2021

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 20
Bron:
In dit Roll-and-write-spel, gooi je met de dobbelstenen, kies je de beste cijfercombinaties en noteer je deze op je kaart om zo zoveel mogelijk overwinningspunten te behalen.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Elke speler krijgt een potlood en een kaart van België voor zich neer. Daarna gooien spelers om beurt met 4 dobbelstenen. Elke speler combineert tegelijkertijd twee keer twee dobbelstenen om twee getallen met twee cijfers te vormen. De twee getallen worden op twee lege vakken met steden geschreven. Elke dobbelsteen mag maar 1 keer gebruikt worden en elk getal mag ook maar 1 keer worden opgeschreven. Daarna gooit de volgende speler. Als alle cirkels gevuld zijn, worden de punten geteld.
Tijdens het spel kan je ook speciale krachten inzetten, die worden aangeduid op je scorekaart. Je kunt ervoor kiezen om 1 of meerdere dobbelstenen opnieuw te gooien of je kunt 1 dobbelsteen dubbel gebruiken en de vierde dobbelsteen negeren. Punten kunnen op verschillende manieren verkregen worden: dubbel cijfer noteren, vb. 33 of een dobbelsteen van eenzelfde kleur gebruiken bij een gekleurde stad. Ook de langste aaneengesloten route en opeenvolgende getallen leveren extra punten op. Als een speler geen getal wil of kan noteren, dan moet hij een stad afkruisen. Dit levert minpunten op. Elke zone zonder afgekruiste stad, levert dan weer pluspunten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

De doos bevat 4 potloden, 4 dobbelstenen en 50 kaarten van België met de grootste steden. Het spelconcept is zeer eenvoudig, waardoor het spel niet zoveel uitleg vraagt. Er zijn echter verschillende manieren om punten te verzamelen, waardoor het toch wel wat vraagt van je werkplanning en cognitieve flexibiliteit. De verschillende mogelijkheden staan genoteerd naast de in te vullen kaart, dus deze kan je gedurende het spel steeds raadplegen.
Bij het invullen van de cijfers, doorstreep je beter de gebruikte cijfers op de onderzijde van de kaart om zo beter het overzicht te bewaren, aangezien elk cijfer maar 1 keer kan gebruikt worden. Jammer dat er geen extra punten worden voorzien als je de speciale krachten niet hebt gebruikt.
Goed dat het scoreformulier naast de kaart staat afgebeeld. Op die manier heb je tijdens het spel een goed zicht op de verschillende mogelijkheden. Het lettertype is qua grootte en type iets te weinig leesbaar.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Dice Trip: België