Cubitos 2021

Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 65
Bron:
In Cubitos worden verschillende spelmechanismen samengevoegd op een verrassende manier... maar eigenlijk is het een racespel waarbij je als eerste probeert de finish te bereiken door o.a. voetjes te gooien die op dobbelstenen staan.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In dit gezelschapspel nemen 2-4 spelers het gedurende 30-60 minuten tegen elkaar op om als eerste de eindmeet te bereiken. Welke weg je op het parcours wilt volgen, bepaal je zelf. Op meerdere vakjes waar je stopt zijn er immers bijkomende actiemogelijkheden.

Het uitbouwen van een betere voorraad aan dobbelstenen is de kern om het doel te bereiken. Iedereen start met dezelfde set dobbelstenen en het resultaat van je worpen bepaalt hoever je kan stappen en hoeveel geld je kan spenderen om nieuwe en betere dobbelstenen te kopen.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van het 'push your luck-mechanisme', dat we kennen van spellen als 'Can’t stop' en 'Kwakzalvers van Kakelenburg'.
Wanneer je minstens 3 resultaten gooit heb je immers de keuze om je geluk uit te dagen en opnieuw te gooien ofwel 'tevreden zijn' met het bekomen resultaat en te stoppen. Beslis je immers om toch te gooien en je hebt geen enkel resultaat dan ontvangt je niets behalve een stapje op het 'fanbord' als troostprijs.
Ben je echter op tijd gestopt dan kan je met het verworven geld maximum 2 verschillende gekleurde dobbelstenen kopen, waardoor je dobbelsteenverzameling steeds interessanter wordt (mechanisme 'deckbuilding games'). De kostprijs, maar ook wat de dobbelstenen opleveren bij het gebruik ervan, vind je op elk van de acht overeenkomende gekleurde actiekaarten.
Tenslotte bepalen de verworven “voetjes” hoever je kan stappen naar de eindmeet.
Het spel eindigt als de eerste over de finish gaat, de ronde wordt nog verder uitgespeeld. Winnaar is diegenen die uiteindelijk het verst voorbij de finish geraakt is.

Als pluspunten van dit spel zien we vooral de herspeelbaarheid door 4 verschillende racecircuits en diverse kaartjes bij dobbelstenen. Tevens moeten we toegeven dat het combineren van verschillende spelmechanismen echt wel werk!
Hiernaast vinden we het idee om alle speelstukken in 'zelf te plooien kartonnen kubusdoosjes' uit te voeren niet slecht... al vrezen we dat deze doosjes niet lang een ongeschonden leven zullen leiden.
Verder was het lezen van de spelregels een hele opgave en de interpretatie van sommige actiekaarten was voer voor discussie aan tafel.
We raden vervolgens het gebruik van een dobbelsteentoren aan want gooien op een overvolle tafel met alle speelstukken is niet aan te raden.
Alhoewel men het simultaan gooien van de dobbelstenen aanraadt om de tijdsduur van spelen binnen de perken te houden is het net leuk om dit niet te doen... Op die manier heb je de mogelijkheid om de medespelers te overtuigen om toch een risico te nemen of hen te jennen met een eventuele vlugge stop.
Cubitos is samengevat een interessant spel met helaas een aantal opmerkingen...


Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Cubitos