Rode Duivels: Het Spel voor de echte Supporter! 2013

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Een officieel merchandising product van de KBVB in samenwerking met Sporza.
Uit de spelregels (op op de rugzijde doosje):
Een spel dat door iedereen kan gespeeld worden of je nu kenner, fan of gewoon liefhebber van gezelschapsspellen bent. Je speelt het met familie, vrienden of alleen. 60 kaarten met unieke informatie, geïllustreerd met foto's en karikaturen van Oli. Duidelijke informatie, opgesteld door kenners van het Belgische voetbal.

Goed. Dat vraagt om eens nader te bekijken.

De spelregels bevatten een lijst met 60 belangrijke data voor het Belgisch voetbal. Die lijst begint met 1895 (oprichting Belgische voetbalbond) en eindigt met 17/10/2013 (België klimt naar de 5de plaats op de wereldranglijst).
De voorzijde van elke kaart toont een gebeurtenis (in stripstijl of bewerkte foto vorm) en een datum. De rugzijde omschrijft de gebeurtenis en geeft wat meer achtergrondinformatie. Onderaan staat de naam van de toenmalige trainer van de Belgische ploeg.
Alle kaarten worden goed geschud en er wordt er eentje met de datum naar boven op tafel geplaatst. Elke speler krijgt 5 kaarten die met de tekstzijde (dus datum niet zichtbaar) in een rij voor de speler gelegd worden.
Wie aan de beurt komt, kiest een kaart, leest de gebeurtenis voor en beslist of deze kaart geschiedkundig voor of na de kaart op tafel komt. Dan draait de speler de kaart om. Klopt de tijdlijn dan blijft die kaart gewoon liggen en moet de speler geen kaart bijnemen. Is de tijdlijn niet ok dan legt de speler die op de juiste plaats en moet een nieuwe kaart aan zijn voorraad toevoegen. De volgende speler komt aan de beurt.
Wie als eerste al zijn kaarten in de tijdlijn kan plaatsen, wint het spel.

Commentaar
Wie het voetbal wat volgt (en zelf al wat ouder is) kan redelijk goed inschatten wanneer gebeurtenissen plaatsvonden. De info op de kaarten is prima. Dit spelsyteem is bekend en heeft zijn waarde bewezen.
De vermelding van de trainer is goed omdat dit je helpt de kaart in een bepaald tijdvak te plaatsen (zeker als er al kaarten van die trainer gespeeld werden). Je moet dan wel die trainer en die kaart onthouden omdat de kaarten in de tijdlijn zelf met de datumzijde (en illustratie) open liggen.
Vandaag (2021) is dit spel niet vlot meer te krijgen. Wij kregen een exemplaar als geschenk bij een bestelling bij een spelwebshop.
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Rode Duivels: Het Spel voor de echte Supporter!