De Crew: op Weg naar de 9de Planeet 2020

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 15
Bron:
In dit coöperatieve slagenspel zijn de spelers astronauten die op zoek zijn naar een onbekende planeet. Lukt het jullie om, door goed samen te werken, de steeds moeilijker wordende missies te doen slagen?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Bij 'De Crew' proberen de spelers zo goed mogelijk samen te werken om de verschillende missies tot een goed einde te brengen.
Hiervoor worden alle grote kaarten verdeeld onder de spelers. Vervolgens worden er, volgens de missie die gespeeld wordt, een aantal opdrachtkaarten verdeeld (eventueel aangevuld met fiches). Nu komt het er op aan dat de spelers om beurt een kaart uitspelen en volgens de opdracht(en) slagen proberen te verzamelen (of net niet). Hierbij komt dat er niet mag gesproken worden over de kaarten (met uitzondering van het openleggen van 1 kaart waarop een 'communicatiefiche' gelegd wordt). Wanneer de groep er in slaagt om alle kaarten uit te spelen én te voldoen aan de opdracht, dan is de missie volbracht. Zo niet, kan je beslissen om deze missie nog eens te proberen.

Met 'De crew - op weg naar de 9e planeet' is er een leuk, eenvoudig aan te leren maar vooral heel pittig coöperatief spel op de markt gebracht. Wanneer we het spel voor de eerste keer speelden, voelde dit wat 'raar' aan... een slagenspel (denk maar aan manillen) waarbij je geen slagen moet (of zelfs mag) winnen; troefkaarten die je liever niet in je hand hebt; de enige communicatie die je mag geven over een kaart is deze opleggen met een fiche erop en vooral: we proberen samen iedere missie tot een goed einde te brengen! Kortom, heel wat atypische zaken voor een eenvoudig 'spelconcept'.
Maar het moet gezegd: na enkele missies (die heel snel moeilijker worden) hadden we de smaak meer dan te pakken en was het niet makkelijk om na enige tijd te stoppen!

Wat onze testgroep betreft kunnen we dan ook alleen maar positief zijn... maar wat ons doet twijfelen om dit spel geen 4 hartjes te geven is het feit dat niet alle testgroepen dit spel even goed vonden. Hierbij werd vooral de bedenking gemaakt dat wanneer de opdrachten volbracht zijn (vb. na het spelen van enkele slagen), het eigenlijk geen zin meer heeft om verder te spelen... waardoor je opnieuw alle kaarten moet verzamelen, schudden en herverdelen. Met andere woorden: veel 'werk' voor weinig spelplezier.

Tot slot nog even meegeven dat dit spel in 2020 in Duitsland werd verkozen tot 'Kennerspiel des Jahres' en in Nederland tot 'Spel van het Jaar'.

Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad oplopend
De Crew: op Weg naar de 9de Planeet