Tiny Towns 2019

Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 35
Bron:
In dit spel probeer je een veilige thuisstad te bouwen voor de kleinste wezens van het bos, om hen te beschermen tegen de grotere roofdieren.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Elke speler beschikt over een stad van 4x4 bouwvelden die klaarliggen om gebouwen die beantwoorden aan specifieke patronen te kunnen oprichten. Deze gebouwen genereren zegepunten.
5 soorten grondstofblokjes (hout, tarwe, baksteen, glas en steen) worden op tafel geplaatst. Uit de beschikbare gebouwenkaarten wordt er eentje van elk van de 6 soorten gebouwen open op tafel gelegd samen met de kaart Cottage (die in elke partij aanwezig moet zijn). Deze kaarten tonen naast een naam en een leuke tekening een belangrijk polyominopatroon van 2 tot 5 gekleurde blokjes. Onderaan de kaart staat de kracht van het gebouw, meer bepaald op wat je moet letten om dit type gebouw te laten scoren.

Iedereen start dus met een leeg bouwgebied van 16 velden, alle spelmateriaal ligt binnen bereik en iedereen ziet welke gebouwen je tijdens dit spel kan bouwen.

Wie aan de beurt komt noemt een grondstof. Kies je b.v. voor tarwe dan neemt elke speler een geel grondstofblokje en plaatst dit ergens op één van zijn 16 bouwvelden. Op elk veld kan slechts één blokje geplaatst worden en die blokjes kan je niet meer verplaatsen.
De volgende speler kiest een grondstof en alle speler plaatsen dit soort blokje.

Dan wordt het spannend. Wie een blokjespatroon op zijn speelbord heeft dat overeenkomt met het vereiste patroon van een bepaald gebouw mag dit soort gebouw construeren. Hij verwijdert alle benodigde blokjes naar de voorraad en mag op één van de vrijgekomen bouwplaatsen een gebouw van dat type plaatsen. Dit is de enige manier om grondstofblokjes van je speelbord te verwijderen om weer lege bouwvakken te krijgen waarop je later weer nieuwe grondstofblokjes kan plaatsen die hopelijk een patroon vormen waarmee je weer een gebouw kan oprichten.

Waarom gebouwen construeren? Omdat die punten opleveren. En wel onder bepaalde voorwaarden. Een paar voorbeelden:
- een Bron krijgt 1p per aangrenzende Cottage;
- een Boerderij kan 4 Cottages voedsel bezorgen;
- elke Cottage die dankzij een Boerderij voedsel ontvangt, scoort 3p;
- hoe meer Armenhuizen je bouwt, hoe hoger de score hiervoor (tot max. 26p);
- Kloosters die niet in een hoek staan scoren 1p per Klooster dat wel in een hoek staat...
Elke nieuwe partij komen er andere combinaties van gebouwen op tafel zodat je steeds weer moet onderzoeken welke combinaties aan gebouwen er optimaal in je stadspuzzel combineren.

Op een bepaald moment kan je geen gebouwen meer oprichten omdat je te weinig vrije velden hebt om grondstofblokjes in een bepaald patroon te plaatsen. Dan eindigt het spel voor je en kan je punten berekenen. Als dit bij iedereen gebeurt kennen we de winnaar.

Commentaar
Tiny Towns is een boeiend spel met mooi en stevig materiaal. Tijdens het spelen maak je voortdurend plannen in je hoofd. Helaas moet je deze (en ja, soms tot frustratie toe) bijsturen omdat je net die grondstoffen te weinig of teveel hebt of omdat je opeens merkt dat je het patroon voor dat specifieke gebouw niet meer kan leggen…
Een uitdagend spel waarbij je van de eerste tot de laatste minuut geconcentreerd bezig bent, op het einde direct opnieuw wil spelen om dat je ervan overtuigd bent dat je nu de juiste tactiek wel in de vingers zult hebben! Tot bij het volgende spel je die tactiek terug moet bijsturen omwille van verkeerde grondstoffen of andere bouwkaarten, kortom: het blijft boeiend!

Er zijn extra regels beschikbaar om het spel nog wat meer inhoud te geven. Zo kan je elke speler bij de start van het spel een eigen gebouw geven die hij alleen kan bouwen. Sommige van die gebouwen hebben wel heel sterke eigenschappen zodat er jaloersheid tussen de spelers kan optreden...
Je kan ook speciale kaarten laten beslissen welke grondstoffen elke speler mag plaatsen. Deze Gemeentehuis variant werkt als volgt: De Burgemeester (speler aan beurt) draait de bovenste grondstofkaart open en alle spelers plaatsen de getoonde grondstof in hun stad. Dat doet de Burgemeester nog eens. En daarna mogen alle spelers vrij kiezen welke grondstof ze in hun stad willen plaatsen. De beurt van elke actieve speler bestaat dus uit het plaatsen van 3 blokjes. Heel interessante manier van spelen omdat de kaarten ervoor zorgen dat elke grondstof ongeveer evenveel keer aan beurt komt.

Tiny Towns is een leuk patroon-puzzelspel waarbij je goed moet inschatten welke combinatie van gebouwen interessant kunnen zijn om veel punten te scoren. Een aanrader voor jong en oud!
Aantal spelers 1-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Tiny Towns