Mariposas 2020

Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 45
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Nadat de Monarchvlinder heeft overwinterd in Mexico trekt hij in de lente terug richting Noord-Amerika. Deze behoorlijk grote vlinder kan tot wel 40 km per dag afleggen om uiteindelijk na 5000km aan te komen.

In dit gezelschapsspel nemen 2 tot 5 spelers vanaf 10+ deel aan deze geweldige reis.
Er worden 3 seizoenen, lees ronden, gespeeld die samen een goede 45 minuten duren.
In je beurt leg je één van je twee actiekaarten af en voert de aangegeven actie(s) uit.
Meestal gaat het over het verplaatsen van je vlinders. Deze houten speelstukken, waarvan elke speler er 10 heeft, hebben een cijfer van 1 tot 4 dat hun generatie aangeeft.
De plaats waar je vlinder landt levert misschien wel een bloemenfiche op. Deze heb je nodig om je vlinder te laten voortplanten wanneer ze op een zijdeplant komt te liggen. Waarbij 'generatie-1 vlinders' enkel 'generatie-2 vlinders' laten uitkomen etc…
De lange reis noodzaakt je waarschijnlijk om een tussenstop te nemen. De tussenstopfiches leveren een levenscycluskaart op. Er zijn 3 sets levenscycluskaarten en elke set bestaat uit 4 kaarten. Heb je ze alle 4 kunnen verzamelen dan ontvang je de bonus op de bijbehorende vaardigheidstegel.
Na elk ronde wordt er gekeken of je de doelstelling van het betreffende seizoen hebt behaald.
De speler met de meeste punten aan het einde van het derde seizoen wint het spel.

De bezorgdheid over de afname van de grote populatie monarchvlinders bij de ontwerpster is lovenswaardig maar het omzetten naar dit bordspel levert geen groot 'wouw gevoel'. Op zich hebben de speelstukken een mooie vormgeving en de opbergmogelijkheden van het materiaal valt best mee. Het centrale speelbord echter is vrij druk en de zeshoekige velden vallen te klein uit als er meerdere vlinders op hetzelfde vakje komen te liggen.
Leuk om het eens te spelen maar de factor herspeelbaarheid is volgens mij aan de lage kant.
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Mariposas