Mysterium Park 2020

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 25
Bron:
Een coöperatief spel waarbij een geest aanwijzingen geeft aan de helderzienden over de omstandigheden van zijn overlijden. De Helderzienden achterhalen wie de moord heeft gepleegd en waar de misdaad plaats vond.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Spelverloop
Dit is een coöperatief spel waarbij zowel de geest als de helderzienden met elkaar samenwerken. Het spel zelf verloopt in 3 rondes waarbij men verdachten (1e ronde) en locaties (2e ronde) moet elimineren. In de laatste ronde dient de locatie en de dader van de moord geraden te worden en dit aan de hand van de tips die de geest geeft aan de helderziende(n).
In totaal mag de geest niet meer dan 5 tips geven over de verschillende spelrondes. Bij het begin van het spel worden 9 personages open op het spelbord gelegd. Elke helderziende heeft zijn eigen pion en een 'onschuldfiche'. De geest neemt 7 visioenkaarten (met tips) en een plotkaart waardoor hij weet welke helderziende onschuldig is. Hij overhandigt aan elke helderziende één of meerdere visioenkaarten die hen een tip kunnen geven van waar hun personage zich bevindt op het spelbord. De helderziende plaatst vervolgens zijn pion op het betreffende personage. Staat een helderziende op een getuige, dan meldt de geest dit en mag deze speler zijn pion alsnog verplaatsen (een extra kans dus). Is de plaats correct, dan wordt de onschuldfiche geplaatst; is echter het fout, dan wordt een volgende ronde gespeeld en ontvangt deze speler nieuwe visioenkaarten. Op die manier worden personages geëlimineerd. De 3 personagekaarten op een leeg veld worden apart gehouden, de andere personages worden afgelegd. De beurtenfiche wordt opnieuw 1 plaats opgeschoven. Is dit plaats 6 of verder, dan is het spel afgelopen en verliezen de spelers samen.
In ronde 2 worden 9 locatiekaarten open gelegd op het spelbord. De geest neemt een nieuwe plotkaart waardoor opnieuw 6 kaarten zullen geëlimineerd worden naar analogie van ronde 1.
In ronde 3 worden de 3 personages uit ronde 1 en de 3 locaties uit ronde 2 op het spelbord gelegd. De geest neemt zijn derde plotkaart en het Romeins cijfer geeft aan wie en waar de moord is gepleegd. De Geest geeft nu 1 visioenkaart voor het personage en 1 visioenkaart voor de locatie aan de helderzienden. Deze laatste hebben nu slechts 1 kans om de juiste keuze te maken.

Beoordeling
Dit spel is een waardige opvolger van ‘Mysterium’. Het is verpakt in een handige compacte doos en het spelmateriaal is van goede kwaliteit. De kaarten bevatten gedetailleerde illustraties waardoor er veel mogelijkheden zijn om tips te geven met de visioenkaarten.
Voor spelers die dergelijke spelvorm niet gewoon zijn, kunnen 6 rondes weinig lijken en is het goed dat de ticketfiches kunnen ingezet worden om kaarten te ruilen. Bij meer ervaren spelers zal dit minder het geval zijn. Nadeel is verder ook dat de helderzienden kunnen zien waar de Geest naar kijkt op het spelbord om zijn visioenkaarten te selecteren. Vragen aan de helderzienden om niet naar de geest te kijken of de geest een pet laten dragen waardoor zijn ogen niet zichtbaar zijn voor de rest, kan hierbij helpen.
Overigens wel een zeer leuk spel waar het interpreteren van informatie en samenwerken op de voorgrond staat. Vrije associaties kunnen soms tot hilarische momenten leiden.
Aantal spelers 2-6 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Mysterium Park