Teotihuacan: City of Gods 2018

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 55
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
In Teotihuacan duik je onder in de wereld van de pré-Columbiaanse culturen. Je probeert met je drie werkers de nodige grondstoffen te verzamelen om mee te kunnen helpen aan de bouw van de grote centrale piramide. Je kan ook goud investeren in mooie mozaïektegels of offeren aan de goden van de verschillende tempels. Als je werkers oud geworden zijn, sterven ze en verrijzen weer als jonge werkkrachten en ga je ook vooruit op de belangrijke ‘dodenweg’.

Je werkers zijn drie normale zeszijdige dobbelstenen die je 1, 2, of 3 stappen in wijzerzin mag verplaatsen op de acht verschillende actievelden van het spelbord. Hoe hoger de waarde van je dobbelsteen, hoe beter je actie wordt. Kom je met je dobbelsteen op een veld waar al dobbelstenen liggen, moet je wel eerst cacao betalen aan de bank. Liggen er daarbij ook eigen dobbelstenen, wordt die actie uitvoeren een pak interessanter. Op drie tegels verkrijg je steen, hout of goud. Die eerste twee gebruik je om aan de piramide te bouwen of om huisjes te bouwen rond die piramide. Een zesde actietegel dient om je goud te verzilveren voor mozaïektegels. Op één veld kan je je dobbelstenen gebruiken om heel belangrijke permanente voordelen te verkrijgen bij het uitvoeren van bepaalde acties en een laatste veld dient louter om de goden te vereren.

Het spel bestaat uit drie grote rondes waarin je telkens op het einde een puntentelling krijgt. Op het einde van de derde ronde volgt er nog een laatste eindtelling. Nadat je in je beurt een actie hebt uitgevoerd moet je één of meerdere gebruikte dobbelstenen upgraden. Bijv. een 3 wordt een 4. Op het moment dat je van een vijf een zes maakt sterft die werker en verrijst hij opnieuw in een dobbelsteen met waarde 1. Dit gaat gepaard met allerlei rituelen, die er wel voor zorgen dat je er als speler met je gedachten moet bijblijven.

Ik heb het ondertussen al drie keer graag gespeeld. Het is een heel goed uitgebalanceerd spel, snelle punten verzamelen of pas op het einde scoren, het kan allemaal. Best te spelen met drie of vier geoefende spelers. Het feit dat je de actietegels op het speelbord telkens weer anders kan leggen en dat de bonus-, voordelen- en startkapitaalkaartjes ook enorm kan variëren maakt dit een absoluut topspel.
Aantal spelers 1-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 13 à 15j
Moeilijkheidsgraad complex
Teotihuacan: City of Gods