Subatomic 2018

Categorie:
Uitgever:
Land van oorsprong:
USA
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 30
Bron:
In Subatomic komt het er op aan om subatomen zo goed mogelijk te combineren. Deze kan je vervolgens gebruiken om chemische elementen te verwerven. Lukt het jou om de meeste punten te scoren?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Subatomic is een 'deckbuilding' kaartspel waarbij je, door het combineren van verschillende subatomen (neutron, proton, elektron...), probeert zoveel mogelijk van de eigen 'tokens' bij de chemische elementen (Helium, Boron...) te plaatsen.. Deze tokens zijn van cruciaal belang bij de eindtelling. Wanneer het jou lukt om bij een chemisch element het meeste tokens te plaatsen, dan krijg je hiervoor ook het meeste punten... per kaart dat je van dit element in handen hebt.
Het komt er dus op aan om tijdens het spel een keuze te maken tussen het verzamelen van vele interessante kaarten en het inzetten op de tokens. Het spel eindigt trouwens wanneer een van de spelers alle eigen tokens uitspeelde.

In het spel Subatomic heeft de auteur geprobeerd om chemie te koppelen aan een gekend spelsysteem m.n. deckbuilding. Op zich ziet het spel er goed uit, hebben ze gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen en werkt het goed. Ook de opbouw van het spel komt overeen met de correcte wetenschappelijke kennis over chemie (je start met subatomen om dan finaal bij chemische elementen uit te komen).
Bij het uittesten merkten we wel dat het niet zo eenvoudig is om je door de spelregels 'te worstelen'. Ook wanneer je de spelregels kent, heb je ze regelmatig nodig om kleine onduidelijkheden op te zoeken.
Eenmaal je het spel kent, speelt het vlot. Ons testpubliek gaf wel de tip om bij het eerste spel een aantal regels weg te laten (vb. Annihilate). Op die manier is het eenvoudiger om het spelsysteem te leren kennen. Deze kan je dan in een volgende partij toevoegen.
Kort samengevat is de auteur er in geslaagd om 'chemie' te vatten in een redelijk toegankelijk spel. Niet tegenstaande het een educatief spel is, denken we echter niet dat het bruikbaar is in een lessituatie. Dit komt vooral omdat je wel wat tijd nodig hebt om het spel en de regels te leren kennen.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad moeilijker
Subatomic