Klaas Klauter 2017

Uitgever:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 30
Bron:
Klaas Klauter moet alle voorwerpen naar de kasteelbewoners terugbrengen, maar dat is niet zo eenvoudig. Met 2 handen moet je touwtjes hanteren die een knikker langs het opstaande spelbord laten balanceren. Kun je de bewoners terugvinden en alles juist bezorgen?

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Dit spelbord wordt in de doos opgebouwd en staat verticaal. Aan beide zijden wordt een touwtje vastgemaakt waaraan een kikker bevestigd is. Op die kikker kan een knikker gelegd worden die tijdens het spel niet mag vallen. Door aan de touwtjes te trekken kun je de kikker langs de 'muur' (spelbord) laten bewegen. Er zijn gaatjes in de muur waarin de knikker kan verdwijnen.
In de muur zitten 10 kaarten met kasteelbewoners verstopt die elk een voorwerp in een bepaalde kleur vasthebben. Er bestaat telkens een knikker in dezelfde kleur als het voorwerp en deze knikker moet bij de juiste bewoner terechtkomen. Lukt het om binnen de tijd het voorwerp af te leveren (zonder dat die valt), dan krijgt de speler de bewonerskaart als beloning. Wie de meeste kaartjes heeft op het einde van het spel, wint.

In de coöperatieve variant van het spel wordt er samen aan de touwtjes getrokken. Hier komt geen geheugenspel aan te pas. Er worden 12 kaartjes met kasteelbewoners klaargelegd. De spelers spelen telkens per 2. Ze trekken samen aan de touwjtes en balanceren zo de knikker naar het juiste gaatje in het spelbord. Doordat je met 12 kaartjes speelt, zullen enkele bewoners meerdere keren bezocht worden.

Voor ons is vooral de coöperatieve variant een meerwaarde. Er wordt dan geen geheugen getraind, maar vooral het samenwerken en overleggen/communiceren komt hier heel sterk aan bod.
Het spel oogt zeer mooi. Het bevat wel kleinere onderdelen: balletjes, puzzelstukjes die misschien wat sneller kwijtraken. Opgelet daarvoor, want je hebt ze allemaal nodig om het spel te kunnen spelen.
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Klaas Klauter