Bron: Spellenlab
Voorbereiding:
Leg de 9 'boskaarten' in een rooster van 3x3 in het midden van de tafel. Aan iedere zijde leg je nu telkens 3 hazelnootkaarten. Het maakt niet uit waar de kaarten met 1 of 2 hazelnoten liggen.
Iedere speler krijgt een eekhoornkaart en legt deze, met de kleur- of vormkant naar boven, neer aan een willekeurige hazelnootkaart.
Spel:
De speler aan zet probeert de 3 'boskaarten' te raden die naast zijn eekhoorn liggen. Ligt je eekhoorn met de 'vormkant' naar boven, dan raad je welke 'vorm' er op de gedekte kant van de eerste kaart staat. Weet je dit, dan mag je de 2e kaart raden, ... Heb je alle 3 de kaarten goed geraden, dan krijg je de 'hazelnootkaart' die naast de 3e boskaart ligt. Vervolgens verplaats je jou eekhoorn één plaats naar links of rechts. Het gevolg is wel dat de andere spelers hun eekhoornkaart moeten draaien... en dus bv. niet meer op kleur, maar op vorm moeten spelen!
Maak je een fout, dan blijf je staan en gaat de beurt naar de volgende speler.
Einde spel:
De eerste speler die 5 hazelnoten weet te verzamelen, is de winnaar van het spel.
Mogelijke aanpassingen:
Een spel kan je spannender maken door de hazelnootkaarten 'gedekt' neer te leggen ipv 'open'. Hierdoor is het verrassingseffect groter wanneer je een hazelnootkaart wint.
Beoordeling:
'Le Bois de Couadsous' is een verrassend, eenvoudig en vooral uitdagend spelletje. Je moet voortdurend heel alert zijn, wil je het spelletje winnen. Trouwens, het feit dat je zelf niet in de hand hebt of je nu op 'kleur' of 'vorm' speelt, maakt het spel heel interessant!
Dit spel is heel bruikbaar bij het trainen van de executieve functies: werkgeheugen en cognitieve flexibiliteit!
Met 'Le Bois de Couadsous' heeft de auteur van 'Quarto' terug een prachtspel op de markt gebracht! Een aanrader!