In de voetsporen van Marco Polo 2015

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 38
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
De auteurs van o.a. Tzolk'in wonnen met dit spelconcept in 2012 een wedstrijd voor spelauteurs in Venetië.
Het is een typisch worker-placement game waarbij de arbeiders deze keer door dobbelstenen vervangen werden. In vijf ronden moet je bewijzen dat je een zo optimaal mogelijke route kan plannen richting Bejing.
Je moet hiervoor handelscontracten vervullen en door het bezoeken van steden winstpunten ontvangen. Elke stad die je bezoekt, geeft je extra privileges.
Bij je beurt gooit elke speler zijn 5 dobbelstenen. Een eventuele slechte worp kan je wat compenseren met extra kamelen of geld (beiden ook belangrijk). Die dobbelstenen moet je op actievelden inzetten, waarbij het aantal ogen bepaalt wat of hoeveel die actie oplevert. Kies je een veld dat reeds door een medespeler bezet is met zijn dobbelsteen dan moet je daar extra voor betalen. En dat wordt dan soms erg duur.
Meestal kies je voor geld, kamelen of handelscontracten. Reizen is uiteraard ook belangrijk. In kleine steden bouw je een handelspost die je wat extra voordelen biedt. In grote steden bouw je handelsposten die weer andere voordelen bieden.
Bij de start van het spel krijgt elke speler een eigen karakterkaart. Die bieden je extra's of bonussen op tijdens het spel. Sommige kaarten zijn ons inziens te sterk en brengen het spelverloop wat uit balans.
Je krijgt ook twee doelsteden die je tijdens je reis probeert te bereiken om extra winstpunten te verkrijgen. Veel contracten vervullen levert ook een bonus op en wie uiteindelijk in Bejing raakt, kan daar ook wat extra punten sprokkelen.
Commentaar
Het spel zit speltechnisch en ook thematisch heel goed in elkaar. Maar het biedt de spelers net iets te veel mogelijkheden om uit te kiezen. Daardoor durven we dit spel eerder complex noemen waardoor het niet voor iedereen weggelegd is.
Het is een typisch spel voor veelspelers (alhoewel die doelgroep zichzelf liever expertspelers noemt...). We geven slechts 3 hartjes omdat het net iets te veel van het goede wordt. Waar ligt de grens tussen een spel en een intellectuele oefening?
Aantal spelers 2-4 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad complex
In de voetsporen van Marco Polo