Concept (NL) 2015

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 27
Bron:
Omschrijf woorden aan de hand van een reeks hoofdkenmerken met al dan niet typische nevenkenmerken.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Trek een kaart, kies een woord en beschrijf dit aan je medespelers. Klinkt vertrouwd? Toch niet...
Om te beginnen ben je steeds met twee aan de beurt. Maar vooral het omschrijven gebeurt op een totaal nieuwe manier. Je mag het woord niet gewoon verbaal omschrijven. Je moet m.b.v. duidelijke pictogrammen de belangrijkste eigenschappen van het woord aanduiden op een speelbord.
Dat speelbord toont 120 verschillende pictogrammen waarmee je de woorden kan kenmerken: groot, klein, oud, jong, vlug, traag, voertuig, gereedschap, eten, huis, land, stad, dier, plant, muziek, film, in, op, hout, metaal, rond, vlak, onder, boven...
Een voorbeeld. Je moet het woord "oorlog" laten raden. Je kan dan de groene hoofdpion op het vakje "conflict" leggen en meerdere kleine groene blokjes op "man".
Wie een groene hoofdpion op "fictie" en een groen blokje op "cinema" en een stapeltje van drie blokjes en een los blokje op "man" plaatst, kan daarnaast een rode hoofdpion op "cinema" met twee rode blokjes op "zwart" en "wit" leggen om het beroemde duo "Laurel en Hardy" te beschrijven.
Als iemand je woord raadt, scoort deze 2p maar jij en je partner (want je speelt telkens met zijn twee) scoren elk ook 1p. Zodra de 12 dubbele punten toegekend zijn, eindigt het spel en kan je tellen wie de meeste punten behaald heeft.
Fantastisch toch?
Je moet Concept eens gespeeld hebben om te ervaren hoe creatief een mens kan zijn om woorden m.b.v. symbolen te beschrijven. Je kan werken via één hoofdeigenschap en enkele nevenkenmerken van die hoofdeigenschap. Maar je kan het redelijk complex maken door met meerdere hoofdeigenschappen te werken die elk hun eigen kleine details hebben.
In 2015 bracht de uitgever een XL speelmat van het speelbord uit. Ideaal voor in klas of met grotere groepen spelers!
Aantal spelers 4-12 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Concept (NL)