Camel Up: De Stapelgekke Kamelenrace 2014

Categorie:
Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 26
Bron:
Midden in een kamelenrace probeer je in te schatten welke kameel de etappe zal winnen... maar ook welke volgens jou de wedstrijd wint... en verliest. Een spel vol inschatten, gokken en een beetje geluk!

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Toen we Camel Up een eerste keer speelden, keek iedereen naar elkaar om te zien of we op dezelfde lijn zaten. Camel Up oogt fris, beter nog Camel Up is het spel waarop iedereen zat te wachten!
Eindelijk iets anders dan al die worker-placement en optimalisatiespellen!
In Camel Up racen vijf kamelen over een parcours. Dobbelstenen bepalen voor elke kameel zijn volgende positie. Kamelen kunnen op elkaar gestapeld worden (vandaar de titel, alhoewel je ook Camel Cup zou kunnen lezen). In een stapel staat de bovenste kameel voorop gevolgd door alle andere kamelen daaronder.
De kamelen behoren niemand toe. Dus geen klassieke race om je eigen kameel te bevoordelen. Wat moet je dan wel doen? Gokken.
Je moet gokken welke kameel na een etappe aan de leiding zal komen. En je moet gokken welke kameel de gehele race zal winnen of verliezen.
Wie aan de beurt komt, moet tussen vier acties kiezen.
(1) Je kan de dobbelstenen hun werk laten doen. Draai de piramide om, schud een beetje en verschuif de klep zodat één dobbelsteen op tafel ligt. De kleur en de ogen van deze dobbelsteen bepalen welke kameel hoeveel plaatsen vooruit gaat. Als deze keuze vijf keer gedaan werd, eindigt een etappe. Hoe meer kamelen reeds verplaatst werden in een etappe, hoe meer “vat” je krijgt op wat de resterende kamelen nog kunnen doen aan de huidige posities in de etappe. Wie deze keuze maakt, verandert weliswaar de posities maar vergroot ook het inzicht bij de volgende spelers op welke kameel nu het best te gokken valt! Wie voor deze actie kiest, wint straks 1 munt bij de prijsverdeling van de huidige etappe.
(2) Je kan je eigen woestijntegel plaatsen of verplaatsen. Dat doe je op een leeg veld op het parcours (maar niet naast een andere woestijntegel). Deze tegels beïnvloeden het parcours. Ligt de oasekant naar boven dan rent de hier eindigende kameel nog één veld verder. Ligt de fata morganakant naar boven dan spring hij één veld terug achteruit. Welke kant bovenaan ligt, bepaalt de speler die deze tegel plaatst.
(3) Neem het bovenste etappeticket van een kleur. Hiermee hoop je dat de kameel in de kleur op het einde van de huidige etappe aan de leiding zal staan (of toch minstens op de tweede plaats). Deze tickets zijn vooraf gesorteerd. Hoe later je een ticket van een bepaald kleur neemt, hoe minder geld daarmee te verdienen valt. Maar pas op als deze kameel niet op de eerste of tweede plaats staat, moet je 1 munt boete betalen!
(4) Je kan ten slotte ook gokken welke kameel op het einde van de gehele race zal winnen of verliezen. Ook hier worden vroege beslissers beloond met meer geld. Maar hun risico is ook groter omdat er nog veel kan gebeuren als je echt te vroeg kiest. Maar als iedereen plotseling voor je beurt deze keuze maakt, kan je maar kleine troostprijzen meer behalen.
Einde etappe
Op het einde van een etappe wordt geld verdiend. Elke speler bekijkt hoeveel geld hij wint (of verliest). Kamelen op eerste of tweede positie brengen geld op. Kamelen op andere posities waarvan je etappetickets bezit kosten 1 munt boete. En voor elke dobbelsteen die je uit de piramide liet rollen, krijg je ook 1 munt. Alle kaarten gaan terug naar hun plaats en de race wordt verder gezet.
Einde spel
Zodra een kameel de finish passeert, eindigt het spel meteen. Er volgt nog een keer een etappe puntentelling. En nu kan nog veel extra geld verdiend worden door spelers die racetickets ingezet hebben (keuze 4). Hoe vroeger en correcter je dit in het spel deed, hoe groter de winst. Wie het meeste geld bezit, wint de race.
Commentaar
Zalig. Verfrissend. Eindelijk een spel!
Dit zijn de meest gehoorde commentaren bij iedereen die dit spel speelt. Tot 8 spelers kunnen van de race genieten. Een partij duurt niet lang, kan vrij vlot uitgelegd worden en verloopt gegarandeerd steeds anders.
Indien auteurs eens rekening zouden houden met deze twee laatste alinea’s! Hoe verrassend leuk zouden gezelschapsspellen terug kunnen worden. Please!
Terecht “Spel van het Jaar” in Duitsland en Denemarken. Spread the news :-)

PS
Uitgever en auteur: verknoei het nu niet met een nodeloze uitbreiding!
Aantal spelers 2-8 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Camel Up: De Stapelgekke Kamelenrace