Qwixx 2013

Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 10
Bron:
Scoor zo veel mogelijk punten door het plaatsen van kruisjes die passen bij dobbelsteencombinaties.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. Een variante op Yahtzee? Misschien. Maar toch weer net anders.
Elke speler krijgt een scoreblaadje waarop vier rijen getallen staan. De rode en gele rij gaat van 2 tot 12 en de groene en blauwe rij van 12 tot 2. Hoe meer getallen je per rij kan aankruisen, hoe meer punten je voor dat kleur scoort.
De speler aan beurt gooit alle dobbelstenen. Elke speler mag de som van de twee witte aankruisen in een gekleurde rij naar keuze. En enkel de speler aan beurt mag één gekleurde dobbelsteen optellen met één witte steen naar keuze. Die som moet hij wel doorkruisen in de overeenkomende gekleurde rij.
Als je een volgend getal in een rij wil doorkruisen dan moet dat wel een getal zijn dat rechts ligt van een eerder doorstreept getal. Je moet dus van klein naar groot of van groot naar klein opschuiven. Je moet dus goed nadenken welke combinaties je wel of niet gebruikt.
De speler aan beurt is bovendien verplicht om minstens één van de twee dobbelkansen te gebruiken. Hij moet dus de witte combinatie en/of de wit/gekleurde combinatie gebruiken op straffe van een mislukte worp. De andere spelers zijn niet verplicht om de witte combinatie te gebruiken.
Vanzelfsprekend probeert iedereen een dobbelcombinatie te gebruiken. De speler aan beurt probeert er zelfs twee te gebruiken.
Als iemand minstens 5 kruisjes in een rij kan plaatsen, mag hij de 12 of 2 doorstrepen (als de dobbelstenen dat toelaten). Daardoor sluit hij die rij af en verdwijnt die gekleurde dobbelsteen uit het spel.
Het spel eindigt zodra ofwel twee gekleurde rijen afgesloten werden of als iemand 4 persoonlijke mislukte worpen heeft. De spelers berekenen nu hun individuele score (hoe meer kruisjes in een rij, hoe groter hun score). Elke mislukte worp trekt het eindresultaat met 5p naar beneden. De hoogste score bepaalt de winnaar.
Alhoewel "dice driven" bekoort dit spel. Bijna iedereen die er mee kennis maakt, wil zijn eigen exemplaar. Het feit dat dit spel op de shortlist 2013 staat van de jury Spiel des Jahres zegt ook heel veel!
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Qwixx