Vlotte Geesten 2010

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 13
Bron:
Verzamel zo veel mogelijk kaarten door als eerste het juiste speelstuk te nemen. Ofwel neem je het afgebeelde speelstuk in de juiste kleur; ofwel het speelstuk in de ontbrekende kleur.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Vlotte Geesten is de herwerkte versie van het in 2004 uitgebrachte ‘Oeps, Mis!’ (Haba).
De auteur veranderde bijna niets aan het originele concept behalve het thema (spoken ipv Vikingen) en aangepaste speelstukken en een kleine aanpassing in de spelregels.
Net als bij Oeps, Mis! worden de 5 speelstukken (rode zetel, wit spook, groene fles, blauw boek en een grijze muis) in het midden van de tafel geplaatst. Ernaast ligt een stapel met 60 opdrachtkaarten.
Op elke opdrachtkaart staan 2 figuren afgebeeld. Hierbij kan ofwel 1 figuur de juiste kleur hebben; ofwel beide figuren een foutieve kleur.
Bij de start van het spel draait een speler de bovenste kaart om, zodat deze goed zichtbaar is voor iedereen. Nu proberen alle spelers zo vlug mogelijk het juiste speelstuk te nemen.
Het juiste speelstuk? Wel wanneer een figuur op de kaart in het juiste kleur afgebeeld wordt, moet dit speelstuk genomen worden. Hebben beide afgebeelde figuren een foute kleur, dan neemt men het speelstuk dat niet in vorm én kleur op de kaart voor komt. De speler die hierin slaagt, krijgt de openliggende kaart.
Nu wordt een tweede kaart omgedraaid, enz. Het spel gaat verder tot alle kaarten gespeeld zijn.
Maar let op. Wanneer je en fout speelstuk neemt, moet je een kaart, die je in een eerdere beurt won, onder de openliggende kaart leggen. Deze beurt kan je ook niet meer meedoen. De speler die vervolgens het juiste speelstuk neemt, krijgt dan alle kaarten.
In deze herwerkte versie beschrijft de auteur eveneens een uitdagende variant.
Hierbij moet je, wanneer er op de speelkaart een boek afgebeeld staat, het juiste speelstuk ‘ROEPEN’ ipv deze te nemen. Als er geen boek te zien is, GRIJP je het juiste speelstuk (ook al is dit het boek).
Het kiezen voor een ander thema zorgt ervoor dat er minder verwarring is; de speelstukken zijn heel duidelijk en komen overeen met de afbeeldingen op de kaarten. Dit wil echter wel niet zeggen dat je steeds het juiste speelstuk zal grijpen…
Het toevoegen van deze variant maakt het spel nog leuker en meer uitdagend, maar het bemachtigen van de kaarten nog een stuk moeilijker… met heel wat hilariteit tot gevolg.

Dit spel is al te spelen vanaf een jaar of vijf. Om het spel aan te leren, laat je kinderen start je met de 'juiste kaarten'. Kies er voor om enkel te zoeken en nog niet tegen de tijd te spelen. Daarna neem je enkel de kaarten zonder juiste voorwerpen. Als laatste stap gebruik je alle kaarten. Plezier gegarandeerd!

Extra vermelding: zie ook HABA 'Oeps, mis!' met viking, slang, hond, kist in kleuren op kaarten en zo snel mogelijk grijpen.
Aantal spelers 2-8 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 5 à 8j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Vlotte Geesten